Vpliv barv na počutje - Vpliv barv na počutje - Barve in njihov vpliv na prostor - Dodatne informacije - Helios
This text is replaced by the Flash movie.
Helios
Helios > Dekorativni premazi > Dodatne informacije > Barve in njihov vpliv na prostor > Vpliv barv na počutje
btn1
btn1
btn1
btn1
 • Povečaj razmak med vrsticami
 • Povečaj pisavo
 • Pomanjšaj pisavo
 • Natisni

Vpliv barv na počutje


Vpliv barv na počutjeČlovek in barve
Barve se nam prikazujejo v neštetih različnih oblikah, pojavih. Človek zmore s prostim očesom zaznati vsaj 2000 različnih odtenkov, celotno sliko in sinergijo prostora pa nam ustvarijo kombinacije različnih barv. Dejstvo namreč je, da dobivamo okoli 87 % vseh čutnih vtisov preko barvnega sveta. Človek barve uporablja in preko njih izraža samega sebe.

Pomen posamezne barve
Barve in Jin Jang
Barve glede na prostor, sobo

Barve
v osnovi delimo na:

 • primarne barve - rdeča, rumena, modra
 • sekundarne barve - barve, ki so sestavljene iz dveh primarnih (npr: oranžna)
 • tople barve - rdeče, oranžne, rumene, rjave
 • hladne barve - modre, zelene, škrlatne
 • nevtralne barve - bele, rjave, bež
 • močne barve - intezivne barve, ki niso razrečene s črno, belo ali komplementarno barvo
 • blede barve - manj intezivne barve zaradi mešanja z belo, črno ali komplementarno barvo


Psihologija barv in barve v prostoru
Barve imajo v našem življenju zelo pomembno vlogo, saj neposredno vplivajo na naše počutje in razpoloženje. Vsak od nas ima lasten spekter priljubljenih barv in barv, ki mu ne odgovarjajo. Posledično barvitost sveta okoli nas vpliva na naše počutje. Doživljanje barv pa je odvisno od večih dejavnikov: niansa barve, vrsta svetlobe (dnevna ali umetna, intenzivna ali medla …), našega splošnega počutja, biološkega ritma itd.

Vpliv osnovnih barv na naše počutje:
Rdeča barva       Rdeča barva
Rdeča je optimistična, vitalna barva aktivnosti, vročine, gibanja, borbe, strastnega življenja. Je najbolj človeško izrazna, ekstravertirana barva, ki je povezana s polnostjo življenja, s pogumom, žrtvovanjem, ljubeznijo, z močnimi čustvi in dejanji strasti. Rdeča nikogar ne pusti hladnega. Lahko jo ljubite ali sovražite, a ob rdeči barvi težko ostanete ravnodušni.
Rdeča povečuje mišični tonus, pospešuje pulz, viša krvni tlak, pospešuje krvni obtok, izločanje adrenalina in delovanje jeter. Poglablja dihanje. Lahko tudi povzroči glavobol, ni pa primerna za hitro jezljive in čustveno nestabilne osebe.

Oranžna barva   Oranžna barva
Oranžna je žareča, svetleča, topla barva ognja in sonca. Asociira na sončni vzhod ali zahod, na okusne sadeže kot so marelice, mandarine, pomaranče … Indijcem simbolizira pogum in žrtvovanje. Ni več tako agresivna in strastna kot rdeča, je pa zato kot čustveni stimulans vesela, prijetna barva, ki pomaga premagovati utrujenost. Zaradi naštetih značilnosti predstavlja uporabno dodatno pomoč pri zdravljenju depresij. Oranžna izraža toplino, širokosrčnost, je lahkotna in igriva. Spodbuja tudi apetit in naj bi pomagala pri jutranjem vstajanju.
Oranžna barva krepi pljuča, trebušno slinavko in vranico in spodbuja delovanje srca. Pospešuje prebavo, dviga apetit, lahko bodisi pomirja ali pa vznemirja. Ta barva lahko ustali čustva, nekatere posameznike pa lahko zamori. Vsi oranžni odtenki imajo enak pomen in vpliv, odvisen le od prevladujoče komponente (rumena ali rdeča).

Rumena barva    Rumena barva
Rumena je barva sonca, svetlobe in optimizma, ki poživlja, aktivira in osvobaja pred strahovi. Ohranja budnost in ima spodbuja koncentracijo, simbolizira ustvarjalnost in modrost. Spodbuja motoriko, njena pomembna lastnost pa je komunikativnost (razlog, zakaj so poštni nabiralniki rumene barve). Na zidovih in drugje v stanovanju ima pozitiven učinek na počutje.
Rumena barva najbolj vpliva na dihalne organe, pomaga pri zdravljenju psihonevroz, zvišuje krvni pritisk, pospešuje pulz in veča hitrost dihanja. Ugoden vpliv ima na živčevje.
Najpogostejši odtenki rumene so: motna rumena (umirjanje, razmišljanje), živa rumena (živahnost, drznost, sproščenost), olivna rumena (mračnost razpoloženja) in citron rumena (budnost, živahnost, čilost, izpopolnjevanje).

Zelena barva      Zelena barva
Pravijo ji tudi barva zdravja. Z zelenimi barvami skušajo zdraviti živčno utrujenost in histerijo, ker vpliva pomirjevalno na živčni sistem, je učinkovita pri izčrpanosti, omili lahko migrene. Za zeleno svetlobo je značilno, da razširja kapilare, znižuje pritisk, vzbudi notranje izločanje sokov. Po drugi strani je barva miru, umirjenosti, počitka, premišljevanja. Njena simbolika vpliva na človekova občutja, pomirja in sprošča. Je znamenje uravnoteženosti.
Ker deluje pomirjujoče je najprimernejša za kopalnice in spalnice; lahko tudi v obliki rastlinja. Ima nasprotne učinke kot rdeča; znižuje krvni tlak, umirja živčni sistem in migrene, vzpostavlja osebno ravnotežje, odpravlja izčrpanost in nespečnost ter širi kapilare.

Modra barva       Modra barva
Modra spada med osnovne barve. Njej nasprotna je rumena barva, zmes obeh pa je zelena, ki združuje lastnosti obeh. V naravi je razprostranjena v sinjini neba, ki se odslikava v vodi. Simbolika modrine: modrost, inteligentnost, nesmrtnost, neskončnost, globinskost, vzvišenost, poduhovljenost, mistika. Njene psihološke asociacije: jasno, sveže, lahkotno (barva atmosfere), prozorno, zračno, oddaljeno, tiho, mirno …
Fiziološki učinki modrine: umirja srčni utrip, zmanjšuje ritem dihanja, pomirja, spodbuja k umski aktivnosti, introspekciji, zbranosti, usmerja navznoter - pravijo ji barva miru in počitka.

Vijolična barva  
Vijolična barva
Vijolična barva je zmes modre in rdeče barve. Več ene ali druge dodamo, bolj značilen odtenek pridobi vijolična barva, s tem pa tudi temu primeren delež lastnosti obeh - modre barve miru, oddaljenosti, duhovnosti … in rdeče barve gibanja, strasti, življenjske moči, vročine energije ... Ker v sebi združuje lastnosti tako ekstremno različnih osnovnih barv (vroče, hladno ...), deluje nekako skrivnostno.

Bela barva
Bela je barva jasnosti in je kot valovanje mešanica vseh treh naravnih barv: rumene, rdeče in modre. Zaradi tega se na belo večinoma odzivamo pozitivno. Simbolizira jasnost, nedolžnost in čistost, pa tudi nov začetek, rojstvo. V povezavi z rahlimi modrimi odtenki deluje zelo hladno. Je tudi simbol božanskosti, popolnosti, ponosa, dobrote in večnosti.
Belo stanovanje je svetlo, izgleda prostorno, vendar veliko beline izgleda pusto, sterilno in skoraj bolnišnično, zato se priporoča, da bele stene krasijo poslikave, posterji ali uokvirjene slike.

Pri izbiri barv v vašem prostoru zato skušamo kombinirati barve, ki najbolje izžarevajo naš značaj, saj si bomo na ta način ustvarili okolje, v katerem se bomo počutili udobno in domače.

Jin jangBarve in načelo Jin in Jang
Obe nasprotni življenjski načeli imata pomembno vlogo, saj prežemata vse, kar je v vesolju.
Jin je žensko, introvertirano, nedejavno načelo, ki predstavlja noč, temo in tišino. Ustrezajo mu okrogle, valovite oblike, pastelni barvni odtenki, pomirjajoče barve (modra, zelena, vijolična), mehki materiali (les, blago) ter prevladuje pridušena svetloba. Ljudje tipa jin so mirni, uravnovešeni in introvertirani.
Jang je moški, ekstravertiran, dejaven in predstavlja sonce, dan, svetlobo in gibanje. Ustrezajo mu ravne črte in oglate oblike, močne ali svetleče barve (rumena, rdeča, oranžna), hladni in gladki materiali (kamen, steklo, kovina) ter prevladuje močna svetloba. Ljudje tipa jang so dinamični, ambiciozni in ekstravertirani.

Med seboj se pogojujeta: brez jina ni janga in obratno. Pomembno je, da sta oba nenehno v uravnovešenem medsebojnem razmerju. Če ste tip jang, pazite, da v vašem življenju ne prevlada jang, saj se lahko vaše lastnosti spremenijo v razdražljivost in nestrpnost. To lahko preprečite tako, da v okolju, kjer se gibate večino časa, prevladujejo barve, oblike in materiali jin. Če pa ste tip jin, poskrbite, da ne prevladuje jin, saj vas to lahko pripelje v otopelost in depresijo. Uredite svojo okolico tako, da bo v njej prevladoval jang.

Jin in Jang v prostoru

Praviloma velja, da prostori, ki so bolj jang, torej prostori z več "akcije" (kuhinja, otroška in dnevna soba), lahko prenesejo več močnejših barv (npr. rumeno, rdečo in oranžno - barve akcije). Vendar pozor: te barve naj ne prevladujejo. Pomirite jih z umirjenimi barvnimi odtenki.
Prostori, ki so bolj jin, prostori sproščanja, umirjanja, počivanja (spalnica, kopalnica), pa naj bodo odeti v mirnejše, nevsiljive, pomirjujoče barve. Zelo prijetna je pomirjujoča zelena barva. Primerna je za spalnice in kopalnice. Vendar naj bo v spalnici le nevsiljiva, pomirjujoča zelena. Tudi modra barva zelo rada zaide v jin prostore. Ta simbolizira mir, obrnjenost vase in zelo ugodno vpliva na spanje.

Pa pojdimo na sprehod po stanovanju:
Hodnik ali veža: V tem prostoru je kronično premalo svetlobe. Zato so tukaj dobrodošle svetle barve, kot so rumena, rumeno bela, bež ali bela.
Dnevna soba: Brez težav prenese tudi močnejše odtenke rdeče ali oranžne. Vendar pazimo, da te močne barve ne prevladujejo, sicer postane ozračje prostora nemirno. Žive barve krotimo z mirnejšimi, pastelnimi odtenki.
Kuhinja je prostor akcije. Vendar pazimo: v tem prostoru vlada ogenj (saj je v njem štedilnik), ki nikakor ne prenese še dodatnih močnih rdečih odtenkov (npr. ploščic). Močno energijo ognja bomo, brez da bi jo pretirano izničili, pomirili z rumeno barvo. Ta barva je optimistična, usmerjena k ustvarjalnosti in intelektualnemu delu. Zato jo lahko mirno spustimo tudi v našo jedilnico.
Kopalnica je prostor, kjer naj prevladuje mir in sproščenost. Zelo dobrodošli sta pomirjujoča zelena in sproščujoča modra barva. Pastelne modre, zelene lahko tudi rumene ploščice, mila in brisače močnejših barv in raj miru v stanovanju je tu.
Spalnica je prostor, kjer počivamo. Zato naj tu kraljujeta nežna zelena ali modra. Za kanček ognja pa lahko dodamo nekaj močnih rdečih dodatkov.

na vrh