Barve SPEKTRA - ko stene zaživijo - Barve SPEKTRA - ko stene zaživijo - Dodatne informacije - Helios
This text is replaced by the Flash movie.
Helios
Helios > Dekorativni premazi > Dodatne informacije > Barve SPEKTRA - ko stene zaživijo
btn1
btn1
btn1
btn1
  • Povečaj razmak med vrsticami
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Natisni

Barve SPEKTRA - ko stene zaživijo

 

SPEKTRA - dekorativne tehnike za nove dimenzije vaših prostorov


Svet okoli nas ni črno-bel. Je lep in pisan in se nam ponuja v množici različnih barv. S človeškim očesom zmoremo razlikovati med najmanj 2000 različnimi barvnimi odtenki in tudi te v mnogih različnih zvezah. Stenske barve pa sedaj prodirajo v novo dimenzijo. Poleg edinstvenih kreativnih izgledov, barve iz področja izdelave dekorativnih tehnik, stene tudi odlično zaščitijo in prostoru vdahnejo življenje. Spodaj si lahko izberete različne barvno-tehnične vzorce, ki temeljijo na stilnih dekorativnih tehnikah. Izbira barve za posamezno tehniko je seveda poljubna in se, po večini, lahko izbira iz našega programa HGMIX.

Izberite želeno tehniko:

SPEKTRA DECOR quarz   SPEKTRA JEANS
Barva oranžna   Barva rumena
SPEKTRA tehnika s spužvo
  SPEKTRA DENIM 
Barva modra   Barva trava
SPEKTRA groba reliefna tehnika (gladilka)
  SPEKTRA groba reliefna tehnika (čopič) 
Barva bela   Barva rumeno-bela
SPEKTRA DECOR transparent   SPEKTRA DECOR transparent (dvobarvno)
Barva rdeča stopnice   Barva rdeča
SPEKTRA TAMPON     SPEKTRA različne dekorativne tehnike
Barva zelena   Barva

 
Barve in prostor
Pri opremi bivalnih prostorov igrajo barve odločujočo vlogo. Vsiljive in močne barve prostor optično zožijo, nasprotno pa dajejo mirne in nevsiljive barve občutek prostornosti. Hladne barve (modra, bela, nekateri odtenki zelene, vijolična …) so nevsiljive, zato se za »širjenje prostora« raje odločamo za njih, kakor za tople barve (rdeča, rumena, oranžna, rjava …). Temne barve delujejo kot težke, zato nas lahko potlačijo, medtem ko so svetle barve lahke in nas dvigajo. Težke barve so tiste, ki vsebujejo nekaj črne ali rdeče. Ker se nas barve dotaknejo, je pomembno, da se za svoj bivalni prostor odločimo za tiste barve, ki nas božajo, namesto da bi nas pikale, da nas grejejo, namesto hladijo. Določena barva lahko na temnem ozadju izgleda svetlejša, kot na svetlem ozadju. Izbira barve pa je zagotovo odvisna od atmosfere, ki jo želimo v nekem prostoru ustvariti.

Psihološki učinki barv

Poleg fizikalnih lastnosti barv imajo barve tudi psihološki učinek na ljudi. Nekateri barve uporabljajo kot dopolnilo pri zdravljenju nekaterih bolezni, saj naj bi vsaka barva koristila nekemu organu ali lajšala simptome določene bolezni. Zagotovo pa barve precej vplivajo na človekovo počutje, vedenje, pojmovanje okolice in interakcijo z le-to, saj je človek v precejšnji meri vizualno bitje. Kdor ima, recimo, rad neko barvo, sprejme tudi njene lastnosti, ki so hkrati njegove osebnostne lastnosti.

Barve in otroci

Barve lahko ustvarijo zelo prijetno okolje in v prostor vnesejo pozitivno vzdušje. Ravno zato so barve otrokom zelo všeč in močno tudi vplivajo nanje. Otroke najbolj pritegnejo žive barve, še zlasti dojenčke, ki tako barvo najlažje opazijo, pri čemer izstopajo vse tri naravne barve: modra, rumena in rdeča. Vendar je tu potrebna previdnost, saj bi živo pisana otroška soba malčka hitro vrgla iz tira in ga naredila nemirnega, zaradi stalne izpostavljenosti močnim barvam. Zato se za opremo prostora in poslikavah na steno raje odločajmo za umirjene in pastelne barve, razen morda pri igralnem kotičku. Strop naj bi v vsakem primeru ostal bel. Možne so tudi kombinacije, kjer je spalni del sobe poslikan z umirjenimi barvami, pri igralnem delu pa lahko uporabimo živahnejši spekter.
Dojenčke poleg človekovega obraza najbolj pritegnejo kontrasti, predvsem črno beli. Kasneje, po nekaj mesecih, je že sposoben ločevanja različnih vzorcev, velikosti in barv. Nekje po 4. mesecu starosti pa že lahko loči podobne si barvne odtenke.
V prostoru, kjer se otroček zadržuje najdlje, je potrebno izbrati take barve, ki mu zagotavljajo toplino in varnost. Pri otrocih, ki niso več dojenčki, je dober pokazatelj njegovega počutja miren in sproščujoč spanec. H kateremu lahko prispevajo tudi pravilno izbrane barve.
Za stene otroških sob naj bi bili najbolj primerni odtenki vijolične in modre, odtenki v barvi kože, rožnati in marelični odtenki ter nekateri odtenki zelene. Dodatki so lahko močnejših barv in mnogoterih odtenkov. Pretirano živahnega otroka lahko umirimo s hladnimi barvami, vase zaprtega in izoliranega malčka pa lahko spodbudimo z nekaj toplejše barve. Zelo univerzalni in primerni so skoraj vsi pastelni odtenki. Tudi kreativnost lahko spodbujamo; predvsem s svetlimi modrimi toni, turkizno in modro-vijolično. Izogibati se velja sivi barvi.

na vrh