Notranje barve SPEKTRA - Notranje barve - Notranje zidne barve - bele - Gradbeni premazi - Helios
This text is replaced by the Flash movie.
Helios
Helios > Dekorativni premazi > Gradbeni premazi > Notranje zidne barve - bele > Notranje barve
btn1
btn1
btn1
btn1
  • Povečaj razmak med vrsticami
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Natisni

Notranje barve SPEKTRA


Notranje barve

Notranje zidne površine so različne kvalitete glede na gradbeni material in zaključno obdelavo. Najbolj pogosto gre za zidane iz različnih zidakov in obdelane z zaključnim ometom različnih kvalitet ali pa so montažne iz mavčno-kartonskih plošč, ki jih običajno obdelamo z notranjimi izravnalnimi masami. Ko izbiramo barvo ponuja Helios s sistemom HGMIX več kot deset tisoč barvnih odtenkov.

Če gre za stare zidne površine, se srečamo z različnimi premazi kot so apnene, disperzijske, silikatne, silikonske, oljne barve. Ker so podlage zelo različne, morajo notranje zidne barve izpolnjevati nekaj osnovnih zahtev, da bo barvni film na steni izpolnjeval tako dekorativno kot zaščitno funkcijo. S stališča uporabnika mora biti barva primerna za nanos s čopičem, valjčkom, včasih tudi z brizganjem. Pri tem mora biti delo enostavno, barva naj bi čim manj tekla, vendar se ob tem lepo razlivala, imeti mora dovolj dolg čas sušenja, da je možno delo mokro na mokro, primerna mora biti za delo v dovolj širokem temperaturnem območju med +5 in +30ºC. Poleg tega mora biti premaz dovolj kriten, izgled pa mora ustrezati glede na izbran dekorativni učinek. V nekaterih primerih barva ne more izpolnjevati vseh teh zahtev, posebno to velja za cenejše premaze.

Lastnosti barv so pogojene z njihovo sestavo. Glavne komponente, ki odločajo o lastnostih notranje zidne barve so vezivo, pigment, voda (v nekaterih primerih organsko topilo), polnila in dodatki. Večina notranjih zidnih barv je narejena na osnovi tako imenovanih disperznih veziv. Vrsta in količina veziva vpliva na lastnosti filma, kot so trdota, svetlobna stabilnost, vremenska odpornost, navzemanje umazanije, elastičnost itd. Proizvajalec izbere vezivo glede na zahteve, ki naj bi jih izpolnjevala barva.
Za uporabnika je pomembno, da ve, kaj lahko od izbrane barve pričakuje, saj se na ta način tudi odloči, katero barvo izbrati za posamezni prostor. Pogosto proizvajalci delijo notranje zidne barve glede na mehanske lastnosti in glede na izgled barvnega filma na steni na:


Lastnosti nepralnih belih zidnih barv

S stališča sestave te barve vsebujejo zelo majhno količino veziva, zato niso odporne na čiščenje madežev z vodo in detergenti. Barvni film je odporen le na suho brisanje. Ker je veziva zelo malo, ostaja barvni film odprt – prehajanje vodne pare skozenj je hitro, zato se na takih površinah ne nabira kondenz. Odprt film pa tudi pomeni, da se madeži pogosto vpijejo v film in tudi v podlago, poleg tega je tudi mehanska trdota majhna, zato se barvni film hitreje poškoduje. Posledica tega je, da je zidne površine, ki so pobarvane s takimi premazi, treba pogosteje obnavljati (SPEKTRA notranja zidna barva). Včasih tovrstne barve vsebujejo več belega pigmenta, zato je njihova pokrivna moč večja, premaz pa bolj bel (SPEKTRA 2000 notranja zidna barva, SPEKTRA notranja zidna barva EXTRA). Včasih so tem barvam dodana biocidna sredstva, ki preprečujejo in zavirajo rast plesni in drugih mikroorganizmov na stenah, kar se posebno rado dogaja na neizoliranih zidnih površinah v kuhinjah in kopalnicah (SPEKTRA zidna barva za kuhinje in kopalnice). Kar se tiče barvnih odtenkov, pa je najpogostejša kar bela barva. Sestava barve ne omogoča priprave bolj intenzivnih odtenkov, do svetlih pa pridemo z uporabo že pripravljenih pigmentnih koncentratov (dodatek največ 3–5%). Glede na vse povedano, so tovrstne barve primerne za manj obremenjene zidne površine kot so stropi, spalnice in podobno. Res pa je, da se v veliki meri uporabljajo za večino stanovanjskih prostorov predvsem zaradi ugodne cene in želje uporabnikov, da ostanejo stene čimbolj paroprepustne.
 

Lastnosti pralnih zidnih barv

Za pralne zidne barve (SPEKTRA notranja pralna zidna barva, SPEKTRA latex polmat/mat in SPEKTRA DOMFLOK) je na splošno značilna precej večja vsebnost veziva. Barvni film je odporen na pranje z vodo in detergenti, (opredeljeno v DIN EN 13330) zato ni potrebno pogosto obnavljanje premaza. Film je tudi precej trši, odporen je na mehanske poškodbe in na navzemanje umazanije. Izgled filma je odvisen od vrste barve, običajno je film zelo gladek, sijaj pa varira od mat preko polmat, pa vse do sijajnega. Nekateri visoko pralni premazi imajo večji dekorativni učinek, ki je ali posledica posebne sestave ali pa nanosa z različnim orodjem. Pralne barve odlikuje tudi večja izdatnost, saj jih za kvadratni meter porabimo vsaj eno tretjino manj kot prej omenjenih nepralnih barv. Značilno je tudi dobro razlivanje, kar pride do izraza predvsem na zelo gladkih, prekitanih in zbrušenih podlagah, tako da strukture valjčka ali čopiča ni videti. Helios vam v tem segmentu premazov ponuja pripravo poljubnih barvnih odtenkov v lastnih mešalnicah, kjer vas čaka barvita izbira v več kot 10 000 barvnih odtenkih. Zaradi vseh naštetih lastnosti so te barve primerne za stenske površine, ki so izpostavljene večjim mehanskim obremenitvam, torej v prostorih, kjer se giblje oziroma zadržuje veliko ljudi. S tem so mišljene čakalnice, stopnišča, hodniki, pisarne, dnevne sobe, otroške sobe itd.
 

Lastnosti izolacijskih barv

Zadnja, a zelo pomembna skupina so tako imenovane izolacijske barve, ki so običajno izdelane na osnovi veziv raztopljenih v organskih topilih. Uporabljamo jih za izolacijo madežev, ki jih barve na vodni osnovi ne zmorejo izolirati, ker so topni v vodi. Taki so madeži od nikotina, izliva vode, dima, katrana, vodotopne otroške barve kot so flomastri, vodene barve … Tovrstni madeži se v vodi, ki jo vsebuje nanešena barva, raztapljajo in voda jih v fazi sušenja prinaša na površino. Voda odhlapi, madeži pa ostanejo na površini. Če pa jih prebarvamo z izolacijsko barvo, ostanejo pod barvnim filmom. V preteklosti so tovrstne madeže prekrivali s fasadnimi barvami in barvami za označevanje cest, ki so izdelane na osnovi topil z zelo agresivnim vonjem. Zato so bile za notranje stene zelo neprimerne. Moderne izolacijske barve (SPEKTRA antinikotinska barva, SPEKTRA antimikrobna barva) so izdelane na osnovi topil, ki vsebujejo minimalno količino aromatov, zato so zdravju bistveno manj škodljive in nimajo intenzivnega vonja. Za te barve je značilno, da se sorazmerno hitro sušijo, so pralne, enostavne za nanos in se lepo razlivajo. Potrebna je previdnost pri toniranju, saj lahko uporabljamo le pigmentne koncentrate, ki so primerni za barve na osnovi topil.

Zaradi izredno široke palete notranjih zidnih barv je težko izbrati najprimernejšo. Vsekakor naj pri izbiri odločajo obremenitve, ki so ji stene izpostavljene in sama namenskost prostora, saj se moramo zavedati, da ne sodi vsak premaz v vsak prostor, predvsem s stališča dekorativnega in uporabniškega učinka.

na vrh